for a healthier future
Bakker Barendrecht mede-initiatiefnemer CoolRail
2019-09-18

Aan dit duurzame initiatief nemen partijen uit de retail, logistiek en groente- en fruitbranche deel.

Omvangrijke CO2 besparing 
CoolRail levert een significante CO2 besparing op. Door het vervoer per trein wordt het aantal vrachtwagentransporten jaarlijks met 12.096 verminderd en worden 22 miljoen wegkilometers bespaard. Daardoor wordt jaarlijks circa 15.000 ton CO2 minder uitgestoten (dit is dezelfde besparing als de jaaropbrengst van bijna 6 grote windturbines). Vanaf de start op 6 mei gaan er 42 containers per trein heen en terug, 3 keer per week en 48 weken per jaar. 

Verduurzamen van de keten 
Een belangrijke drijfveer van de betrokken partijen is het verduurzamen van het vervoer tussen Spanje en Nederland. Spanje is voor Noordwest-Europa de grootste handelspartner voor de import van verse groenten en fruit zoals sla, tomaten, komkommers en sinaasappels. Bakker Barendrecht is een betrokken partij vanaf het eerste uur bij CoolRail en ontwikkelde samen met Euro Pool System dit treintraject tussen Spanje en Nederland. Het CoolRail initiatief past bij het streven om het hele proces in de versketen te verduurzamen.

Partners 
Euro Pool System werkt samen met de volgende partners: Shuttlewise, Bakker Barendrecht/Albert Heijn, Visbeen, Kloosterboer, DailyFresh, EasyFresh, Primaflor, Bollo, Agroiris, Fruveg, TobSine, Pozo Sur en Samskip.